helene falks stylistutbildning
om det är nått jag skulle vilja göra efter jag slutat gymnasiet är att gå helene falks stylistutbildning, där får man
- grunderna för styling
- bygga stilleben , love it
- styla någon med få medel under tidspress
- besök bakom kulisserna på en tv- inspelning
- vad en fotograf förväntas av dig som stylist
och massa massa mer!
Det är en privat utbildning som skapats och undervisas av ingen annan än Helene Falk själv – en av Sveriges längst verksamma, mest etablerade och respekterade stylister. Helene har framför allt sysslat med stora TV-produktioner som Idol, Körslaget, Så ska det låta, Let’s Dance… You name it, hon har antagligen gjort det! Utbildningen är Helenes sätt att dela med sig av sina värdefulla erfarenheter, inte bara inom TV-världen utan även styling för tidningar och magasin. I början på nästa år är Helene dessutom aktuell som domare och lärare i Kanal 5s webbtv-program Stylisterna, tillsammans med systrarna Fahrman! Deltagarna kommer alltså att gå en variant av den utbildning jag gick. Ska bli så himla kul att se!
Vad kostar den?
Som de flesta privata utbildningar kostar den pengar, närmare bestämt 25.000 kronor. Det kan svida, men man får ha i åtanke att en sådan här utbildning kan vara ovärderlig sett till vad man tjänar i erfarenheter. Modebranschen är tuff och kanske mer konkurrenskraftig idag än någonsin. Därför kan Helenes Stylistutbildning vara en värdefull entrébiljett till en skyddad värld.
När och var är utbildningen?
Utbildningen hålls i Stockholm, något annat hade väl tyvärr varit omöjligt här i Sverige. I Stockholm finns kontakterna, kontoren och kläderna man kommer att behöva som framtida stylist. Majoriteten av lektionerna hålls i ett klassrum på Östra Real (Karlavägen), men man besöker även fotostudios, kostymförråd och presskontor. Eftersom man ska hinna plugga/jobba samtidigt som man går utbildningen är lektionerna endast en gång i veckan (torsdagar) á tre timmar per gång. Totalt sett är det 12 intensiva lektioner.
Vad lär man sig?
lära sig knep och problemlösningsmetoder samt att få höra riktiga historier hämtade ur verkligheten är det som Likaså att lära sig de rent praktiska aspekterna av yrket, hur man tar emot ett uppdrag eller försöker sälja in sina egna idéer, hur man gör när man lånar kläder hos presskontoren, kort sagt: vad som egentligen förväntas av en professionell stylist. Att lära sig om rutiner och tillvägagångssätt ger en inblick i yrket som antagligen hade varit betydligt knepigare att skaffa sig på egen hand. På samma sätt är de praktiska övningarna guld värda! man får bland annat ställa upp och fotografera stilleben, förbereda ett stylingförslag för någon känd person, styla ett eget modereportage som visas upp för CHICs modechef Hulda Andersson, genomföra uppdrag i ett kostymförråd och praktisera under inspelningen av Så ska det låta.
Stort fokus ligger även på att bygga upp ett mentalt referensbibliotek. Kursboken Vintage av Marie Birde redogör för varje årtionde ur 1900-talet, dess kännetecken, viktiga designers att känna till och vad de förknippas med. Du får även lära dig att se och känna skillnad på olika material och tyger, lära dig storlekar och öva in viktiga termer när det kommer till plaggtyper och snitt. Allt för att vara så påläst och beredd som möjligt! Vet du egentligen vad du ska leta efter om du blir ombedd att styla ett reportage i 30-talsstil? Vem var egentligen Elsa Schiaparelli? Hur skaffar du en frack till en man som inte är riktigt säker på vad han har för storlek och inte kommer att hinna prova den på förhand? Ser du skillnad på chiffong och satin? Mycket handlar rätt och slätt om mode- och designallmänbildning. Rätt så basic, men även den som anser sig påläst kommer att lära sig nya saker!
Slutligen går det inte att understryka nog att stylistyrket kräver många egenskaper som i stort sett är omöjliga att lära ut. Du måste ha en egen instinkt, en fingertoppskänsla – både för mode och kläder, men kanske ännu viktigare för människor och sociala sammanhang. Du måste kunna presentera dig själv väl, vara en fena på att nätverka och vara duktig på att lyssna till andras behov. Vad utbildningen kan göra är att ge dig kött på benen, självförtroende att våga mer och insikt om vad du behöver arbeta mer med.
Vad händer sen då? (från en tjejs blogg som gått utbilningen. )
Som med allt här i livet finns inga garantier! Stylistutbildningen är ett gyllene tillfälle att komma närmre sin dröm, men hur få eller många steg du tar är helt och hållet upp till dig själv. Du kommer att kunna knyta kontakter, skaffa dig både erfarenheter och möjligheter, men vad du sedan gör av dem kan ingen annan råda över! Branschen är, som sagt, både tuff och snårig – men mitt tips är att inte bli nedslagen av konkurrensen utan låta sig själv inspireras! Jag har fått så otroligt mycket drivkraft bara genom att se vad mina klasskamrater tar sig för. Vare sig det handlar om att styra upp en plåtning för den egna portfolion eller landa ett ”riktigt” jobb. Isabelle Håwi och Madelene Billman är två tjejer som gick utbildningen terminen innan mig och har lyckats skaffa sig en hel drös roliga uppdrag på mindre än ett halvår. Det är otroligt kul och inspirerande att få se att det faktiskt inte är omöjligt att lyckas! Än vet jag inte var jag själv kommer att hamna, men ett som är säkert är att jag aldrig ångrat en sekund att jag gick utbildningen.